فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 49 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 49 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه صفدری، اسماعیل آذر*، ساره زیرک صفحات 1-26

    کاربرد آیات قرآن مجید در بسیاری از متون ادب فارسی گذشته، به دلیل اهمیت بیان مفاهیم نمایان است. در این میان، کتاب نفثه المصدور زیدری نسوی که از جمله شاهکارهای تاریخی و ادبی سده هفتم هجری قمری و یکی از نمونه های بدیع نثر فنی است  با بسامد یکصد و سی آیه از قرآن، تاثیرپذیری بسیار چشمگیری داشته است. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی مضمون‌های تاریخی کتاب نفثه المصدور می پردازد. نویسنده کتاب با زبانی تصویری سرگذشت آوارگی خود و گوشه‌هایی از تاریخ ایران را در پایان عصر خوارزمشاهی با تکیه بر آیات قرآن شرح داده است. استفاده از آیات که از نگاه عمیق نویسنده حکایت دارد و بهره‌گیری از سازوکارهای مفهومی و مضمونی در روایت تاریخ که نوآورانه است، این اثر ادبی و تاریخی دوره مغول را در جایگاه ویژه‌ای قرار داده، به گونه‌ای که دریافت عبارات آن به فهم آیات وابسته است.

    کلیدواژگان: قرآن، نفثه المصدور، مضمون، مغول، تاریخ
  • مژگان خانمرادی* صفحات 27-53

    دانسته های موجود درباره زنان جامعه سلوکی، ناقص و پراکنده است و حتی در خصوص زنان سطوح مختلف این جامعه به یک اندازه نیست. با این حال، به نظر می رسد که زنان خاندان سلطنتی در این دوره شناخته ترند و آثار برجای مانده، آگاهی هایی درباره آنان ارایه می دهد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع تاریخی و شواهد باستان شناختی موجود از جمله سکه، کتیبه، مهر و اثر مهر، به بررسی جایگاه و وضعیت زنان خاندان سلطنتی در دوره سلوکیان پرداخته است. هدف از این پژوهش، بررسی جایگاه زنان سلطنتی در دوره سلوکیان و حضور آنان در عرصه های سیاسی، اقتصادی، مذهبی و اجتماعی است. مطالعات انجام شده نشان داد که تعدادی از زنان خاندان سلطنتی در عرصه های مختلف بسیار قدرتمند ظاهر شده اند. تجهیز و هدایت سپاه در مواقع ضروری، اداره کشور در کنار فرزند در مقام نایب السلطنه و، یا تکیه زدن بر تخت سلطنت، برخی از فعالیت های آنان در این دوره است. پرستش و نام گذاری شهرها به نام زنان نامدار این دوره همچون آپامه، استراتونیکه و لایودیسه و درج تصویر آنان به تنهایی و، یا در کنار شاهان بر روی سکه و مهرها، نشان دهنده جایگاه زن درباری در این دوره است.

    کلیدواژگان: سلوکی، زن، ملکه، سکه، خاندان سلطنتی
  • یعقوب خزائی* صفحات 55-77

    در تاریخ تفکر، متفکران در دو دسته از یکدیگر قابل تفکیک اند. نخست، دسته ای که تفکراتی خلاق و نظریاتی بدیع در حوزه هایی از انسانیات مطرح کرده اند. دوم، افرادی که در بسط و اشاعه نظریات و تفکرات گروه نخست کوشیده اند. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که آیا نظریه گامبریج در تاریخ فرهنگی، ایده نو و اصیلی را واجد بوده است؟ مدعای مقاله حاضر این است که زیرساخت تفکر و روش گامبریج، راسلی پوپری است و او با پیروی از فردگرایی روش شناختی پوپری، به پارادایم مقابل آن یعنی، کل گرایی روش شناختی یورش برده و تمام نظریه های همبسته با کل گرایی از جمله نظریه هگل و تاریخ فرهنگی متناظر با آن و «اصل ضرورت علی» را رد کرده است. از این رو، به نظر می رسد که ارنست گامبریج در شمار متفکران دسته نخست قرار نمی گیرد. او بیشتر مورخی است که اندیشه همفکرانش راسل و پوپر را بسط و گسترش داده است. این در حالی است که برخی از اندیشه ورزان نیمه دوم قرن بیستم میلادی، از دوگانه روش شناختی کل گرایی و فردگرایی روش شناختی عبور کردند و با دیالکتیکی از این دو، در بررسی مسایل علوم اجتماعی به جامعیت بیشتری دست یافتند. دستاورد مقاله حاضر این است که گامبریج در تاریخ فرهنگی مورد نظرش، با دسته بندی آدمیان به نوع پست تر و عالی تر، در همان دامی فرو غلتید که رژیم توتالیتر هیلتری که به شدت آماج انتقاد گامبریج است در آن فرو افتاده بود. این نوع نگرش به تاریخ فرهنگی، نوع دیگری از همان توتالیتاریسمی است که گامبریج مدعی مبارزه با آن است. در واقع، گامبریج هم به گونه ای دیگر و با خودآگاهی کمتری، منادی توتالیتاریسم و نوعی قوم کشی است.

    کلیدواژگان: ارنست گامبریج، تاریخ فرهنگی، فردگرایی روش شناختی، هگل، راسل، پوپر
  • علیرضا کچویی*، یاسر قزوینی حائری صفحات 79-105

    پژوهش حاضر، فهم دریا در تصور جغرافی دانان مسلمان را تا سده هشتم هجری قمری بررسی می کند. به همین منظور، به مطالعه پدیده های دریایی مانند جزرومد، جزیره، ترسگاه و معادن دریایی در متون جغرافیایی اسلامی می پردازد. همچنین مفاهیم مرتبط با دریا (البحر) مانند دریاچه (بحیره) و خلیج و تفاوت آنها را با تعاریف کنونی، واکاوی می کند. هدف از این بررسی، مشخص کردن موضوع های مرتبط با دریا همانند تقسیم بندی و شیوه نام گذاری دریاها از منظر جغرافی دانان مسلمان است. درباره دریاها، جزیره ها و دریانوردی در قرون میانه اسلامی، تاکنون تحقیقات متعددی انجام شده و وجوه مختلف دریا در تاریخ اسلام، مورد بررسی قرار گرفته، اما درباره تصور مسلمانان از دریاهای جهان، تحقیق درخوری صورت نگرفته است. آنچه این پژوهش را از دیگر پژوهش ها متمایز می کند، شناخت تصور و دیدگاه جغرافی دانان به دریا و موضوع های مرتبط با آن، از منظر منابع جغرافیایی است. بررسی متون جغرافیایی نشان داد که تعریف خلیج و دریا نزد جغرافی دانان مسلمان قرون میانه، با تعاریف کنونی این مفاهیم تفاوت دارد. جغرافی دانان، تعداد دریاهای جهان را بر اساس آیه های قرآن و متاثر از علوم و تمدن یونانی، متفاوت ذکر کرده اند. همچنین در متون جغرافیایی، اسامی متعددی برای دریایی واحد به کار رفته است.

    کلیدواژگان: متون جغرافیایی اسلامی، بحر، خلیج، بحر محیط، جغرافیای ذهنی، منظر دریایی
  • سمیه آقامحمدی*، مصطفی گوهری، مهدی مجتهدی، عباس اقدسی صفحات 107-126

    اعتباربخشی به رویا و بهره برداری از آن، یکی از موضوعات قابل توجه در دوره تیموری است. این موضوع به رغم اهمیت آن در شناخت روحیه و فرهنگ ایرانیان، کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی رویاهای ادعایی نخبگان دوره تیموری (913-771ق) پرداخته است، تا شناخت بیشتری درباره باورها و اندیشه های عامه مردم و نیز حیات فرهنگی ایران در دوره تیموری به دست آورد. نتایج این بررسی نشان داد که در دوره تیموری توسعه هنر و پیدایش و افزایش ابداعات هنری، گاه به رویاهایی نسبت داده شده که ریشه در آرزوها، خواسته ها، تمنیات و ضمیر ناخودآگاه نخبگان داشته است. بر این اساس، تصمیم گیری درباره امور مختلف، از جمله پیروی از یک استاد، تالیف کتابی خاص و تایید مطالب آن، یادگیری و ترویج سبک هنری خاص، آگاهی از صحت و ضعف احادیث و، یا حصول به دانشی خاص، گاه از مجرای رویا انجام می شد.

    کلیدواژگان: تعبیر رویا، حکومت تیموری، نخبگان دوره تیموری
  • محمدرضا معلمان، سهراب یزدانی مقدم*، داریوش رحمانیان کوشککی، عطاالله حسنی صفحات 127-151

    ناسیونالیسم یکی از مفاهیم تاثیرگذار در تاریخ معاصر ایران بوده است. این مفهوم که از اواسط دوره قاجاریه به نوشته های برخی از اندیشمندان راه یافت، در دوره انقلاب مشروطه در قالب گفتمان ناسیونالیسم لیبرال، به یکی از ارکان فکری این حرکت تبدیل شد. در اوضاع نابسامان اجتماعی و سیاسی ایران در طی جنگ جهانی اول و بعد از آن، گفتمان ناسیونالیسم لیبرال با بحران معنی روبه رو شد. از این رو در اذهان سوژه ها، نیاز به گفتمانی جایگزین پدید آمد که مشکلات موجود را حل کند و به باز تولید معانی تازه بپردازد. در این وضعیت، نظریه تشکیل دولت مقتدر مرکزی مطرح و  گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا برای توضیح مشکلات و ارایه راه حل مفصل بندی شد. یکی از روش های بررسی و مطالعه رخدادهای تاریخی، روش تحلیل گفتمان است. این پژوهش برمبنای نظریه تحلیل گفتمان لاکلایو و موفه، در پی پاسخ به این پرسش است که مفصل بندی، مفاهیم و فرایند هویت یابی گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا، در کتاب هایی درسی تاریخ چاپ وزارت معارف، در دوره رضاشاه چگونه بوده است؟ در این پژوهش با بررسی کتاب هایی درسی تاریخ چاپ وزارت معارف دوره رضاشاه، مشخص شد که قدرت حاکم با مفصل بندی مفاهیم و مولفه های گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا پیرامون دال مرکزی شاه، از این گفتمان برای تحکیم پایه های حکومت نوپای پهلوی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ناسیونالیسم اقتدارگرا، رضاشاه، کتاب درسی تاریخ
|
  • Masomeh Safdari, Esmail Azar*, Sareh Zirak Pages 1-26

    The use of verses of the Holy Quran in many texts of the old Persian literature, to express the concepts, was a common phenomenon. The book Nafsah al-Masdoor Zaidari al-Nasawi - which is one of the historical and literary masterpieces of the seventh century AH and one of the novel examples of technical prose - includes one hundred and thirty verses from the Qur'an.  This article examines the historical themes of Naftha al-Masdoor using the descriptive-analytical method. The author of the book narrates the history of shift of the of conceptual and thematic mechanisms in the narrative of history, which is innovative, placed this literary and historical work of the Mongol period as a special 44place so that its expression depends on an understanding of the verses.

    Keywords: Khwarazmshah, Nafthat ol-Masdur, Zaidari Nasavi, Quran, Mongol, Power
  • Mozhgan Khanmoradi* Pages 27-53

    The existing knowledge about different strata of women in the Seleucid society is not inclusive. However, as the surviving artifacts show the women of the royal family are better known in this period. The present study, using a descriptive-analytical method and based on existing historical sources and archaeological evidence such as coins, inscriptions, seals, and seals, has investigated the position and status of women in the royal family in the Seleucid period. The purpose of this study is to understand the presence of women of this period in the political, economic, religious, and social spheres. The study shows that several women in the royal family have appeared very powerful in various fields including equipping and leading the army in times of need, sometimes opposing the son as viceroy, or relying on the throne. The worship and naming of the famous women for the cities of this period such as Apame, coins, and seals, indicates the position of the court women in this period.

    Keywords: Royal woman, Seleucid era, Queen, coin, seal Impression
  • Yaqub Khazaei Pages 55-77

    In the history of thought, thinkers can be divided into two groups. The first group is those who put forward creative ideas and theories in areas of the humanities. The second group is those people who expand the ideas and thoughts of the first group. The main question of the present article is whether Gambridge theory has had a new and original idea in cultural history? The present article argues that the infrastructure of Gambridge's thoughts  are  based on Popper's methodological individualism, attacking the opposite paradigm and methodological totalitarianism has rejected hegemony, including Hegel's theory and the corresponding cultural history, and the "principle of causal necessity." Hence, it seems that Ernest Gambridge is not an original and among the first group thinker. He is a historian who has developed the ideas of his co-thinkers - Russell and Popper. However, some thinkers in the second half of the twentieth century went through the methodological dichotomy of totalitarianism and methodological individualism, and with a dialectic of the two, became more comprehensive in their study of social science issues. The present article concludes that in the cultural history in question, Gambridge, by classifying people as inferior and superior, fell into the same trap into which the totalitarian Hitler regime - which is heavily criticized by Gambridge. This kind of view of cultural history is another kind of totalitarianism that Gambridge claims to be fighting. In reality, Gambridge is a preacher of totalitarianism in a different way and with less self-awareness.

    Keywords: Ernst Gombrich, Cultural History, Methodological Individualism, Hegel, Russell, Popper
  • Alireza Kachuei*, Yaser Qazvini Haeri Pages 79-105

    This research studies the understanding of the sea in the imagination of Muslim geographers up to the eighth century AH. To this end, it reviews marine phenomena including tides, islands, terraces, and marine mines in the Islamic geographical texts. It also explores concepts related to the sea (such as the lake) and the bay - and their differences from current definitions. The purpose of this study is to recognize issues related to the sea - such as the division and naming of seas - from the perspective of Muslim geographers. Numerous researches have been done on the seas, islands, and navigation in the Islamic Middle Ages but no proper research has been done on the Muslims' perception of the world's seas. What distinguishes this study from other research is the knowledge of geographers' perceptions and views of the sea and related issues from the perspective of geographical sources. A study of geographical texts shows that the definition of bay and sea by medieval Muslim geographers differed from current definitions of these concepts. Geographers have mentioned the number of seas in the world differently based on verses from the Qur'an and influenced by Greek science and civilization. Also in geographical texts, several names have been used for a single sea.

    Keywords: Islamic geographical texts, Sea, Gulf, Ocean, Mental geography, Sea perspective
  • Somayye Aghamohammadi*, Mostafa Ghohrai, Mehdi Mojtahedi, Abbas Aghdasi Pages 107-126

    Dream interpretation was a norm during the Timurid period. This issue, despite its importance in understanding  Iranian culture, has received not enough attention from researchers. This research by using the descriptive-analytical method examines the alleged dreams of the elites of the Timurid period (771-913 AH). The purpose of the study is to gain more knowledge about the beliefs and ideas of the people and the cultural life of Iran in the Timurid period. This research shows that in the Timurid period, some scholars believe that the development of art and expansion of artistic innovations were attributed to dreams that were rooted in the wishes, desires, aspirations, and subconscious minds of the elite. Accordingly, making decisions about various matters, including choosing a special topic for a book and confirming its contents, promoting a particular artistic style, and recognizing the correctness of weakness of hadiths sometimes were interpreted based on the dreams of the elites.

    Keywords: Dream interpretation, Timurid rule, elites of the Timurid period
  • Mohammad Reza Moaleman, Sohrab Yazdani Moghadam*, Dariush Rahmanian Koshkaki Pages 127-151

    Nationalism has been one of the influential concepts in the contemporary history of Iran. This concept, which was introduced to the writings of some thinkers from the middle of the Qajar period, became one of the intellectual pillars in the form of the discourse of liberal nationalism. In the unsettled social and political situation in Iran during and after World War I, the discourse of liberal nationalism faced a crisis of meaning. Hence, the need arose for an alternative discourse that tends to solve the existing problems and produce new meanings. In this situation, the theory of the formation of a powerful central government was proposed and the discourse of authoritarian nationalism was elaborated to solve the solutions.  This study, based on Laclau and Mouffe's theory of discourse analysis, seeks to answer the question of what was the articulation, concepts, and process of identifying the discourse of authoritarian nationalism in the history textbooks during the Reza Shah period. This study, by examining the textbooks of this period, shows that the ruling power, by articulating the concepts and components of authoritarian nationalist discourse attempted to strengthen the foundations of the Pahlavi government.

    Keywords: Discourse Analysis, Authoritarian nationalism, Reza Shah, History Textbook